nuffnang

facebook!

nuffnang

PAANTHOLOGIST

26 February 2011

Dalam Banyak2 Hari, Kenapa Sabtu Tak Best?

Hari ni expidisi (ejaan macam salah kan? Lantak..) mencari rumah sewa bersama mr.H, haha.. jumpe sebijik je. Bikin panas betul. Rumah banyak. Tapi terbiar je. Abes rosak plak tu. Then takde kontek number. Tah pahape tah. Bak kata cik bella double yuu tii eff. Then aku balek rumah la.

Macam biasa driver aku datang amek kat serdang. Maksud aku kat ktm serdang. Dan maksud aku juga die datang naik kereta api. Dalam tren bleh plak ade sorang pakcik tua bikin panas. Ade je bende die nak sound. Ade sorang awek kiut depan aku tergelincir nak terjatuh disebabkan oleh inertia pon die nak marah. Rilek la brai. Nak je aku cakap camtu kat die.
**************
Actually benda yang lagi tak best pada hari sabtu bagi aku ialah pegi shopping hari sabtu. Tapi bukan pegi shopping dekat mid atau pavi beli t shirt cotton on tu. Itu best. Tapi shopping kat pasaraya “gergasi” takpun pasaraya “setor itu” dan kedai lain2. sebab yang tak best die ialah cashier suka pau kita 20sen sebab kita nak pakai beg plastic. Padahal beg plastic tu bukan pakai duit die. Duit tokei kedai kan? Apehal la. Serius tak paham.
"gergasi" dan "setor itu"

Then seperti biasa reaksi kaver aku ialah dengan cakap “tak perlu, sayang” tiap kali dorang nak bagi aku beg plastic. Yela takat beli air 100plus dengan gula2 singam 5 yang box die macam kondom tu tak payah la kot nak tambah lagi 20sen. Takde maknenye. Masuk dalam poket terus je. Poket aku kan macam poket doraemon.


Then tadi pegi la ikot mak aku pergi beli barang2 untuk adik aku, sebab die nak masok mrsm selasa nanti. 2nd intake, haha loser! Alhamdulillah la dapat ye tak? Dari tak dapat. Ok sambung cerita. Da siap beli2 barang sume, die je yang pilih, aku dok ushar2 sekeliling. Cam biasa bro. Time nak bayar tu mak aku dengan adik aku ada barang nak amek lagi. Jam loceng saiz gergasi katanye. Biasa la budak baru nak masok asrama. Mesti cuak nak bangun lambat ye tak? Tunggu seminggu, tengok nanti macam mana. Macam la aku tak biasa.

Then baru la aku teringat yang hari ni hari sabtu, bila si cashier tu men campak je barang2 yang kitorang beli tadi. Asparagus! Aiseh. Aku dah malu dah. Nak beli beg plastic, macam banyak je. Tapi kalo taknak beli, takkan aku nak pegang satu2 kot.

Last2 lepas ushar kiri kanan agak2 dah takde orang focus kat aku (ade sebenarnye, cuma aku tak perasan) aku pon terus campak je barang2 tadi dalam trolley. Bukan barang aku. Barang aku ape je tadi? Deodorant je rasanye. Sampai la mak aku datang, then die gelak je tengok aku. “kita silap haribulan” tu je respon die.

Fuh letih menaip. Rilek jap. Ape yang aku nak cerita ialah benda yang kononnye nak selamatkan bumi dengan kurangkan plastic ni macam tak practical je. Bukan nak berkempen politik, tapi, tu lah die. Takbest la jadi customer. Tapi best jadi orang meniaga. 5plastic da dapat singgit. Dah boleh beli aiskrem dah. Best kot.

So tu jela yang aku nak citer. Camne nak otter problem ni aku belum pikir. Ok eh. Lapa plak (tipu). Chow dulu.
BTW, tren harini bergerak dengan lincah, tak seperti hari2 biasa. Syabas!

10 Orang Gaduh Sebab Entry Ini:

Miz Novexx said...

adoh paan, setakat dua posen je pon... hahhaahaha ;)

paan sabri said...

haha.. 20sen pon kalo beli bnyak barang, mau 2hengget gak wei..

miss bb said...

so ingtlah klu nk kua ari sabtu ye incik paan..beg plastik WAJIB bawak:))

d_tieah said...

Kat tempat aku, Miri mmg tiap2 hari takde beg plastik..
Huhuhuhu..
Dah tak heran sangat..

*Rupanya ko ade update, tapi asal blog ko tak pernah naik? Aku letak blog ko ni dlm bloglist aku tau.. Tapi mmg tak update pun.. Haish.. Heran tul..

Entry Terbaru: Ketahui Apa Yang Berlaku Di Tahun Kelahiran Anda

Hafidzah Hafidz said...

betul2..susahla bila beg plastic tak provide..leceh sangat2..hujung minggu la kita bese nak shopping barang dapur kan..susah2..

paan sabri said...

d_tieah: mestilah update.. hari2 kot.. haha

A'IM said...

haha... astcly tu saranan kerajaan dalam kempen menjaga alam sekitar.. selangor start dulu sebab time aku jaga kedai market kat sana memang banyak customer komplen..tapi tu dah kerajaan yang buat.nak tak nak kena terima....kalau think +ve it ok aper.. cuma kadng2 rasa gak menyusahkan..

Muhammad Zulhaizer said...

Haha.. malu2.. actually aku pun baru2 nie je tahu.. tu pun time bila entah aku tengah beli barang dekat 7E dekat2 rumah sewa aku then ada la sekor mamat nie beli barang gak dekat 7E.. boleh tahan banyak juga la dia beli.. then selamba je dia marah2 bila cashier tu dah amek duit wat tak tahu... rupa2nya cshier tu cakap hari sabtu takde plastik.. kalau nak kena beli.. Haha.. terus dia angkat je barang-barang tu.. aku dekat sebelah senyum2 je.. Hehe..

bagi aku patut sokong gak usaha murni macam nie.. terutama waktu weekend bukan sabtu je.. ahad sekali.. baru best.. kurang la juga sampah sarap berunsur plastik dekat dunia kita nie.. bukan merugikan pengguna la.. tapi mendisiplinkan kita.. bukan susah pun.. b4 pergi shopping tu bawa-bawa la beg ke, karung guni ke (untuk yg beli barang banyak).. senang kan.. bumi kita lagi selamat dari bumi.. kalau tak.. gudbye babai la cucu cicit kita nanti..

Hehe.. nie pandangan aku.. tak tahu la pandangan orang lain pula..

nah nie link yang aku nak tinggalkan.. Hehe..
http://mdzulhaizer.blogspot.com

paan sabri said...

paanthology:orang melaka cakap kasau?

Gen Fujita said...

Aku pun baru hari tu tau benda ni! :D Pi kat Giant hari Sabtu, lepas tu dia kata pasal kempen beg plastik ni. Aku secara automatik bayar 20 sen untuk beg plastik diorang, nak buat macam mana, aku tak bawak bakul. Ha ha ha...

paanthology. Powered by Blogger.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails