nuffnang

facebook!

nuffnang

PAANTHOLOGIST

23 February 2011

Cara Nak Tahu Umur Korang Mengikut Kalendar Islam

Hari ni test circuit. So kelas ade taka de sangat la hari ni. Ade taka de tu jangan tanye sebab ape. Haha. Then time nak turun lunch tadi tah macam mana pulak aku boleh tersekat dalam lif. Dah la sorang2 dalam tu. kalo stuck dengan amoi lawo takpe jugak. Eh tak boleh. Kang jadi macam citer The Devil pulak. Taknak taknak taknak. Nasib baek ade budak cina kat luar tolong aku. Kalo die biarnye aku sorang2, naiya. Ok setel.

**********

Actually post arini nak citer, selama ni korang sambut birthday dalam kalender Gregorian, atau dalam kalender hijrah? Ok aku dengar korang jawab ape. So macam tak best la bagi kita yang islam sambit dalam masihi kan? Kalender sendiri ade. Tapi sambut dalam kalender Gregorian. Kan?

So cara die senang je. Korang kena bank in Rm100 dekat account maybank aku. Ok ni tipu.

Korang just pegi dekat islamicity(click la weh) then korang terus je masokkan detail2 yang die mintak. Kalau tak paham boleh la refer gambo. Tak reti2 jugak, bank in lagi duet dalam account aku. Ok?
sebelum korang nak letak besday korang

16 Dhul Qa'idah 1411

So mengikut kalender Islam, aku punye birthday ialah pada 16 Dhul Qa’idah 1411. Sekarang dah tahun berapa hijrah? Hah teka teka cepat. Sekarang dah 1432 hijriah, so bermakna umur aku dah 21 tahun, mengikut kalender islam. Yelah, kalender islam kan average 1tahun ada 360 hari, berbanding Gregorian yang ada 365hari. Tak kira tahun lompat lagi. Hmm. Seyes tak sangka dah 21tahun Allah bagi aku peluang aku hidup di muka bumi ni. Alhamdulillah..

kredit kpd Khairul Iqbal, bekas platun komander aku time MTAF dulu. kui kui kui. 

17 Orang Gaduh Sebab Entry Ini:

topimagine said...

huhuhu.. alhamdullilah ak dilahirkan di bulan yang mulia :)

P0polita said...

popolita lahir 27 safar.. bulan kedua islam tu.. teringat lagu nasyid pasal bulan2 islam ni.. nyanyi kejap.. ehehh

iwan_dextrous said...

x kesah lah lahir bulan ap pun kita still insan yg mulia..betul x?

paan sabri said...

betul tu.. tapi lagi elok kita sambut dalam tahun islam..

ghost writer said...

bagus..bagus..nak cuba gak

elly said...

taniah..kite lahir ditahun yang same.. (^^,

apisv2 said...

salam,
mengunjungi rakan2 blogger tegar;)
slm perkenalan,
blog apisv2

cik nurussalwa said...

dah try~! :) a very good sharing.. tingkiu2~

:)

paan sabri said...

u are welcome =)

diana said...

oh..
terima kasih ye..:)

diana said...

oh..
terima kasih ye..:)

misnurr said...

9 safar 1412.. ;)

NOOR FATIN said...

aku dah 23 tahun. hoho tapi skrg ni kalau ikutkan baru 21 sbb bsday bulan 7 baru ckup 22 :P

paan sabri said...

huh.. complicatednye..

amira said...

EH, ikot bln islam aku setahon tua r!!!!

Paan Sabri said...

haah mmg mostly tua setahun.. aku pon 21 tahun kot..

sollehahn said...

waa...first time aku tau tarikh lahir aku dalam bulan islam...thanx2

paanthology. Powered by Blogger.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails