nuffnang

facebook!

nuffnang

PAANTHOLOGIST

22 November 2010

Jual Tokek Harga Sampai RM7Juta.

Seminggu kat kampong, aku pon tak taw nak cakap best ke tak best. Sempena raya  haji aritu, seminggu dok lepak kat taiping, lagipon adik aku nak spm, sebab tu mak aku stay jap. Manjakan dia, haha.. yela orang nak spm, macam aku gak dulu2.

Kat kampong tiba2 cambest je aku dengar pasal tokek. Ape tu tokek? Haha.. first time dengar macam mencarut je. Agak kelucahan disitu. Tapi takkan nak habaq kat orang kot? So wat rilek sudah. Steady je. Tanya slow2. Korek pun ye korek, ala, binatang ni ke. Gecko yang aritu aku pernah gak baca dalam paper sebab harga gler mahal. RM1juta xsilap aku, tapi time tu aku wat assumption binatang ni mahal sebab rare je. Tengok bintik2 dia kadang2 rasa macam pokemon plak.

Dengar2 cerita lagi, orang kampong aku semua tengah giler nak cari binatang nih. Gler kentang ar..  ye ar sume nak jadi jutawan kot. Sepupu aku siap cter lagi ade orang jual sampai 7juta. Agak arh. Gler aku tak percaya. Tapi macam betul gak. Lantak la. Kalo aku dapat sekor, jual plak 7juta, memang best la.
Tak silap aku, binatang ni memang susah nak dapat, susah nak bela, dan kalo dapat, yang berat 350g ke atas je dorang jual, sebab time tu baru ada bias yang konon boleh rawat aids. Tapi semalam baca kosmo, tak de pon bukti yang so far btol benda tu leh sembuhkan aids. Tak taw la plak kan?

Konon2 pengasas kepada bende-ni-boleh rawat aids adalah seorang banduan yang escape dari penjara. So dalam nak survive tu, dia makan la ape2 yang ade dalam hutan tu. then bile kene tangkap, polis pelik sebab die da taka de hiv macam sebelum die terlepas dulu. So sorang selidik la mamat ni makan ape, semua bende dorang kaji lek, lastly dapat tokek ni. Betul tak betul tak taw la. Tapi cambest plak bela tokek nih. Nama pon da smart da. haha
ni gamba curi

22 Orang Gaduh Sebab Entry Ini:

buDAK keCIK said...

la binatang ni ke yg dorang tgh kalot2 tu~!
aiseh.baru2 ni ak ade tgk kucing tgh mkn binatang ni..
ak tgk kucing tu lahap giler dok mkn binatang tu..
kucing tu xnk share dgn ak la tu kot..
kalo ak taw,ritu jgk ak g berebut ngn kucing tu
melepas ak

paan sabri said...

haha.. macam tu plak ek? rugi btol.. tah2 kucen tu ada hiv.. hahahah

cik zaza said...

aduh..dulu masa aku kecik kt rumah nenek aku,aku agak kerap jumpa binatang ni..huhu
knp la org br discover psl binatang ni..kalo x dah kaya dah aku..huhu

misz nana said...

actually geli lah ngn binatang nih.. yang segolongan dengannya.. mmg fobia..

THE LEKAT LEKIT STORY said...

takde org bleh senang dengan senang.. walaupun ia berharga bkn mudah nak dapat. kalau spesis ni macam cicak2 umah tu.. maybe harganya tak mahal..

biskut said...

citer pasal tokek dah heboh satu malaysia,sampaikan ke siam dowang cari.maka banyak lar plak agen2 tengah yg tolong dapatkan pembeli.

syada aflaa said...

mmbr abg aku ade sorg dpt weh.
duit tu die beli satria neo.fuuuu!
gile ah

fatin hanani said...

haha eyy geli ehh...
tgk pun geli dah haha
tp x sgka ubt lak an hehe

haa hedr 2..blh thnks :)

yuhuu fain said...

weyhhh geli ahh!
kalau crita psl gajah xpe lg..
haishh ;p

astheams said...

wah... di rumah saya ni,, namyak tokek.. ada yang mau???

paan sabri said...

syada: bli neo? gler best..
fain: gajah xabes2 lg? hehe

ciknabil-a said...

TOKEK smpai 7 juta? hakz! baru tahu.. -__-"

Sham said...

tempat aku org dah siap rekod suara tokek. kononnya nak umpan dengan suara macam umpan burung walit lak...hua hua...

touyakaruma said...

mana ada sampai berjuta , puluhan ribu jer diorang beli .

http://touyakaruma.com/blog/

Awek Tocang said...

kawan kite kan..jual tokek mmg dia cakap banyak duit. smpai rupe dia dh mcm ape keje masuk hutan!

Melati said...

i nak balik taiping minggu ni, yeayy!

heheee comeynya nama tokek. cicak rupanya =)

Sophia Rani said...

nmpk cm comel lak binatang ni.. hehe

paan sabri said...

mmg cumel pon.. =) mcm pokemon plak..

annfrendly said...

isk.. kesian tokek ni.. tak pasal2 jadi buruan..

isk.. tak sanggup ler nak makan..
geliman..

Nur Misnan said...

salam.. aku pun nak bela jugak ler..

ASSOYFINGER67 said...

paan..kat malaysia nie kalau kasi kat mangsa aid...mana ada diaorang duit nak beli...huhu...tak atu ler kalau ramai pulak orang kaya yg kena HIV aid nie...apa kata sediakat can ngan berus miahahaah\..kita buat tokek palsu..huhu

Ema Teddy said...

ape yg istimewanya pd cicak ni sampai harge boleh beli sebijik kete...iskh..nk kate comel...x comel...

paanthology. Powered by Blogger.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails