nuffnang

facebook!

nuffnang

PAANTHOLOGIST

12 January 2011

Bayar Bil Eletrik Pakai Topup.


Mostly bila first time dengar pasal topup elektrik, mesti macam terkezut je, then wat2 muke kot2 salah dengar ke kan? Tapi actually benda ni memang wujud.  Bukan calang2 tempat ade benda cmni. Just tempat yang hebad2 belaka je. Wtf?

Memang betul2 ada, tak lama lagi, uniten akan pasang meter elektrik kat semua apartmen student dalam campus, tak kesah la amanah ke, cendi, murni or ilmu. So kalo korang dok dalam, memang confirm kena bayar la bil elektrik. Berapa  banyak korang guna, banyak tu la kena bayar.

Tapi, cara bayar lain sikit. Bukan macam biasa tu. luarbiasa sikit. Luarbiasa banyak actually. Korang kene pegi admin then beli topup, gores *imaginasi aku* then camne nak key in tu x taw la plak. So briefly, kalo da abes amount letrik yang korang beli tu, abes la, padam la. Shit.
gambar curi dari fb member. kat murni kot.
Katakan la, buatnye tengah malam jumaat, esok plak nk ade exam ke, tiba2 blackout sebab tak topup abes. Topup bukan ade jual kt 7E macam biasa. Kalo ade tak pe. Tapi bagi yang bijak sikit, ade beli topup spare, selamat la. Kalo kurang bijak? Haaa..

Buatnya pulak dapat 1 rumah dengan budak2 yang jenis buang karan, pasang laptop 25jam sehari siap dengan peti ais segala lagi, tak ke Haram camtu? Kite guna sikit ciput tapi die guna lebey2 gle vavi tapi bayar same je. Aci ke? Kalo Tanya kat aci pon die cakap tak aci.

Bukan ape kitorang student2 tak puas ati, satu sebab semua bukan kerja lagi, and bukan sume kaya raya sangat. Even kalo kaya raya pon xdenye die sanggup bayar camtu. 1bulan da rm280. Then nak topup2 lagi plak. Nasib bek aku tak isap rokok. Kalo tak bertambah la expenses aku. Nak beli choki2 pon tak lepas.

So bila lepak dengan member2 yang separa akalnye, macam2 idea la timbul nak jimat topup nih. Ade yang nak lepak bilik member je memanjang. And yang paling takleh blah bila time nak berak pon pakai lilin. Dah macam ape dah. Masok rumah je lilin je. Gler takbest. Dok uni tnb punye. Tapi letrik pon kene bayar. Heish.

Buat budak2 yang dok luar, agak advantage la, boleh sumbat ramai2, then letrik campur bil ade yang sampai rm150 je sebulan. Naik plak motor pegi kelas, so takde la rasa berat sangat. Bagi aku plak, nasib bek ade duit elaun, boleh la tampung2 sikit. Tapi still tak sedap la, uni laen takde pon sampai macam ni.
Jangan lepas dah berjaya tarik duit kitorang dengan letrik, jangan wat meter air pulak sudah. Watnye tengah mandi tibe2 air ilang. Haa.. pe cer?

Sebab kes2 camni la, taglin uniten dah ditukar oleh student2. Dari UNITEN GENERATES PROFESSIONAL kepada UNITEN GENERATES MONEY. Hampeh.  

11 Orang Gaduh Sebab Entry Ini:

NOOR FATIN said...

pakai lilin, jimat. heeh

eita said...

alalalala...siannya....takpe beli lilin banyak2...
jom ambik tag kat blog saya

♥♥Cik_Mar♥♥ said...

pasni sila la pkai generator plak...hehe

s h a f i q h a s h i m _____ said...

pergh. huhu :)
pakai topup plak. kira sehari ke , atau sejam :P

Pirate said...

ok r tue.... berjimat cermat amalan mulia. Tp mencekik darah pelajar2 adalah sgt hina :)

LolliPop duDe said...

ler sadis gila!

Mr. Swift said...

Okey sekarang dah pelik. -_-'



Let's Read! : I Love Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis!!

Kodet said...

jenuh nk topup

♡ Sutera Kasih ♡ said...

mudah dh sekarang ni nk byr apa2 hehe

(reply dari saya utk komen kamu di entri saya:

urm, tak pasti pulak..sebab sebelum ni masa guna templete 3 kolum, header memang center..tp bila dh tukar guna dua kolum je, header tak center huhu
header sy pun simple huhu)

tomatokering :) said...

hahaha ! ada membe tu , kes nak jimat air..sanggup p petronas utk kencing berak .. haishh.. :P

paan sabri said...

wah.. memang nk jimat betul tu..

paanthology. Powered by Blogger.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails