nuffnang

facebook!

nuffnang

PAANTHOLOGIST

23 June 2010

ape fobia korang??

MySpace

Ombrophobia, ape tu? Walau korang tak taw ape maksud exactly word ni, tapi mesti korang boleh agak daripada perkataan –phobia kat belakang tu kan? Oke la.. setiap orang mesti ade fobia dye.. yang gayat, atau orang kuala pilah cakap acrophobia, tu biasa la kan?

Ombrophobia ni merupakan fobia kepada hujan.. tapi bukan hujan band.. agak pelik kan? Orang bukan maen suka hujan, boleh plak ade orang fobia? Kalau boleh nak pegi mandi hujan tu, macam dalam filem hindustan, sambil nyanyi dengan pitch yang sumbang tersendiri.. Tapi memang ade.. macam aku.. Ombrophobia tapi tak fobia sangat la.. risau je..

Biasanya orang yang fobia mesti ada kisah disebaliknye, macam ade orang yang Claustrophobia, fobia tempat yang sempit maybe sebab dulu pernah kurung dalam jamban ngan cikgu matematik time skola rendah sebab tak hafal sifir 13? Mungkin ye.. mungkin tidak.. mungkin..

Kalau macam aku, macam ni kisahnye.. dulu, time skola rendah camtu la, hujan lebat.. kebetulan (da memang ada sebenarnye) ade plak sungai kat sebelah skola.. so mengikut teori fizik akan melimpah la kan? Macam encik Archimedes yang mandi then suddenly discover theory pasal buoyant force kan?? (nak tunjuk aku tak tido dalam kelas).. then banjir la skola aku tu.. aku plak budak darjah satu, memang takot la.. selama ni tak pernah pon air masok rumah (rumah flet), ni tbe2 leh banjir plak kan? Mesti panic punye.. memang agak huru hara gak la time tu.. ade la akak2 n abg2 darjah6 yang tolong la angkat ktorang pegi tempat tinggi.. yang angkat aku time tu akak, peluk kuat2 la aku(hehe), tapi time tu innocent lagi, xtaw pape.. so 0-0 la kn?

MySpace

So sekarang, ble hujan lebat plus ngan kilat macam citer percy Jackson tu, mesti teringat and agak tak senang duduk la.. tak taw la pulak aku ni dikatagorykan Ombrophobia ke tak, tapi kalo tido, memang tak ingat punye la..

So aku rase, tiap orang pon mesti ad fobia masing2 kan? Paling tidak pon mesti satu.. kalo x fobia tempat tinggi, fobia kt tempat gelap.. xpon fobia nak exam, padahal tu alas an je malas nak exam.. and korang maybe tak taw, kalau korang tak nak sangat fobia, korang dah ade Phronemophobia,iatu, fobia menjadi fobia (??)..

MySpace

So untuk korang yang sanggup baca entry kali ni, aku kongsi(copy paste) sikit pasal phobia yang pelik2..

Acousticophobia- Fear of noise.MySpace

Cabut je telinga korang

Alektorophobia- Fear of chickens.MySpace

Tak boleh makan kfc la camni

Allodoxaphobia- Fear of opinions.MySpace

Alasan kepada orang yang ego

Arithmophobia- Fear of numbers.MySpace

Selalu failed maybe

Aurophobia- Fear of gold.MySpace

Hahah... zuhud

Bacillophobia- Fear of microbes.MySpace

Macam la boleh nampak

Barophobia- Fear of gravity.MySpace

Jangan dok kat milky way la camni

Chaetophobia- Fear of hair.MySpace

Skinhead, mawi and geng botak chin

Chirophobia- Fear of hands.MySpace

Potong tangan

Chrometophobia or Chrematophobia- Fear of money.MySpace

Suke guna kredit kad

Coprophobia- Fear of feces.MySpace

No comment!!!

Dipsophobia- Fear of drinking.MySpace

Makan tak minum? Camne??

Ereuthrophobia- Fear of blushing.MySpace

Gnosiophobia- Fear of knowledge.MySpace

Alasan si pemalas

Neophobia- Fear of anything new.MySpace

Old timer

Papyrophobia- Fear of paper.MySpace

Nature lover

Phronemophobia- Fear of thinking.MySpace

Si gila

Uranophobia or Ouranophobia- Fear of heaven.MySpace

Go to hell!!

Verbophobia- Fear of words.MySpace

Macam dalam harry potter kot, fobia kt word V.O.L.D.E.M.O.R.T

Phobophobia- Fear of phobias.MySpace

p/s: selain ni, aku fobia isi minyak.. kenape?? nantikan.......

MySpace

7 Orang Gaduh Sebab Entry Ini:

kata hati bukan kata mulut said...

fobia pada ular.
haip. jgn dekat~

paan sabri said...

haha.. same la.. tapi fobia kat tali kecik warna hitam, sbb umah pna msok ngn ulaq..

iniAKU said...

bukan takat ular je, sgla yg berkulit licin aku geli.

erk, tp kalo pempuan berkulit licin aku suka.haha >______<

sis shuhada said...

Akak fobia bau minyak diesel! nak muntah je...

jom ke THE SOMEL LOMELS pulak..
NisaChoc Giveaway

~moCha~ said...

kalo fobia ngan kucing,camne ye??^_^

farysa said...

fobia encik hantu ape?
hehe

paan sabri said...

sis shuhada:> best ape bau diesel.. mcm perfume je..
mocha:> haha, foia kpd kucing ialah Ailurophobia.. mesti kene cakar kan kan?
farysa:> fobia hantu ialah.. PENAKOTphobia.. haha...

paanthology. Powered by Blogger.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails