nuffnang

facebook!

nuffnang

PAANTHOLOGIST

17 August 2010

Akibat Bermain Mercun

Baru je brapa hari puasa, aku dalam kepala hotak da terfikir macam2 da pasal raya. Haha. Korang pon sama, jangan nak tipu oke? Time raya ni la macam2 kenangan da mula dikenang semula, si zack zukhairi pon da wat entry pasal kenangan beliau dengan mercun.

Maen mercun kalo bukan time pose tak pun time raya memang agak pelik la. Cuba bayangkan orang dok sebok2 ngan bende lain tibe2 korang dok main mercun sambil terlolong, tak ke gila tu? kalo time raya, normal la tu, siap orang boleh maafkan lagi, tapi kalo da terbakar kudung tangan, orang yang sakit telinga tadi pon still tepuk tangan dalam ati. Padan muka hang.

Aku kalo bab mercun, dulu time kecik2 je suka, skang da jarang da, bila dok tengok orang dok ilang tangan ape semua, tak pasal pulak jadi engineer cacat. Camne nak wat calculus? Jari kat tangan da tak cukup 10..

punca gagal math

Dulu, rasenye time aku darjah lima kot, mercun mancis, korang tak kan tak taw kot, yang macam mancis la, sebab tu nama dia mercun mancis. Aku petang tu macam biasa la ronda2 naik beskal. Kemana tah aku pegi. Dok rumah taman, kalo setakat cilok2 lorong rumah orang tu biasa bro. Kedai dekat ngan rumah ada, tapi tak maw pegi, nak pegi kedak jaaaaaaauh kat  taman belakang  tu, sebab ape? Sebab kat situ ada sticker digimon. Zaman aku skola rendah dulu semua pakat dok kumpul sticker digimon, pastu tampal kat buku dia, agak2 da full, leh redeem digivice. Pakai sehari dua, da lekang da.  Budak2, apa ada hal?


Da on da way balik tu, ada la kat satu rumah tu, sorang budak kecik yang tak kecik sangat, dok main2 kat depan rumah, kat jalan la. Ada la abang2 kakak2 dia, aku pon sambil bawak beskal, tangan kiri pegang kotak mercun, tangan kanan pegang mercun. Gak2 da sampai kat port budak2 tu main, aku pon cucuh terus lepas, then pecut naek beskal. Nasib bek la kat situ jalan macam turun bukit, so laju la acceleration aku, haha.. puas ati beb. Terkejut dorang.
strategi baek pon kantoi


Tapi cerita tak abes disitu, tak lama pastu, 20saat lepas aku gelak dalam ati sorang2, tiba2 nampak mamat ni sorang naik beskal macam keja aku. “aiseymen, ni macam bro tadi,” muka bengis je. Owh, kejar aku rupenye, aku pon lari la. Da sampai kat mana tu, sekali camne tah aku cam terslow, or dia yang tiba2 laju tu tak taw la plak.  Then trus tahan aku. Fulamak fewiit.. macam polis keja pencurik beb.

Da kantoi ngan abang dia, kena sound la aku. “ko taw x tu budak kecik? Kang dia mati sakint jantung kang camne?” tak terpikir plak aku budak kecik leh kene sakit jantung. Time tu aku darjah5, abg tu form2 kot, sama2 banggang. So sambung jela gaduh.

Aku senyap je, tibe2 dia siap kata “ikot ati aku, aku tumbuk gak ko kang”. Macam la dia baik sangat. Waghhaha.. lawak ble ingat blek. Bajet hero la tu, tapi memang salah aku pon.

Time tu da nak maghrib. Sunyi je. Suma da ready ngan air ribena sorang satu jug dengan nasik tomato. So tah camne, dia pon teringat nak berbuka, terus blah. Aku pon tiba2 terbit la rasa sesal dihati, sejak tu aku jadi baik.

Moral of the story, kalo korang nak bakar mercun kat depan rumah orang, make sure korang naik motor or kereta. Basikal tak laju. Wat kantoi je. 

5 Orang Gaduh Sebab Entry Ini:

zulkbo said...

salam ziarah..
semoga anda selalu
sihat untuk menjalani
ibadah di bulan Ramadhan
Al-Mubarak ini..
moralnya jangan beli
mercun..dah beli pasti
nak main..

Mr Noble said...

selamat berbuka, lepas ni jgn main mercun lak :p

CT NoArIzAh ArIs said...

Jgn x tau ada org dh stanby mercun kt rmhnya utk mlm raya nnt...puasa pun x hbs g!!

n@jwamz said...

entry ni klako pun ade...
tu lah budak2 skrg ni masih x insaf2...example ade kat dpn umah njwa ni haaa... adoyaii kemain lagi.. paling muda uma 5 thn pn join sekaki..kte nk nasihat cmne...even parents dorg pun x kesah... siap tlg blikan mercun lagik..(T_T)

ASaDa RyutaRo said...

hahahaha.. tau cuak bila abang dia mai..

pernah gak buat benda ni.. tapi dak tu siap panggil mak dia! hahaha.. aku terus cabut..

paanthology. Powered by Blogger.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails