nuffnang

facebook!

nuffnang

PAANTHOLOGIST

24 August 2010

Kisah Aku dan Jumaat... [edisi kantoi]

Kat penang baru2 ni, ad ekes khutbah jumaat doakan orang cina. First time dengar, ingat aku mimpi ke hape. Tapi memang betul. Fuh tak sangka. Tak terkata2 aku, juz tergelak je. Lepas da puas gelak guling2 baru la carut-carut sikit.

Setiap kali pergi solat jumaat, kadang2 macam2 gelagat orang aku tengok. Yang budak2 dok borak macam tak taw bila nak berhenti pon ade, kalo budak2 yang dok lari2 tu bese r. So far tak de lagi yang main mercun time solat jumaat.  Pelik je.
saya tak buleh tunjuk jari tengah lagi 

Kes kecurian time hari jumaat pon ade gak. Leh kate bende normal lagi. Macam da ade dalam tentatif proram pulak. Timing siap cun-cun nak rembat brape pasang kasut, brand ape. Professional sungguh. Adik aku pergi solat jumaat kat seremban hari tu, pakai kasut crocs dia la. Siap ngn jibbits yang aku pon tak brape minat. Yang macam lekat2 kat lobang crocs tu. Ular la, bola la. Yang letak nama kat kasut pon ade. Kalo aku tak maw. Wat pijak2 je..

Then bila da habis je solat, datang je kat kasut, fuh. Licin dirembatnye jibbits tu sume. Sah kerja rakan2 sebaya nih. Keh keh keh. Ape yang best sangat jibbits tu aku tak paham. Siap nak rembat2 lagi. Bende RM2 je satu. Frust aar adik aku time tu. muka da takleh nak sweet2 lagi da. So sape yang rembat, sila mengaku oke.

Member aku kat uniten, xpakai pon jibbits. Tapi yang lambing crocs tu plak kene curi. Rajin plak dia korek button tu. fuh. Tabah2. Leh pergi jauh nih. Join la team ocean’s twelve. Amek department kasut dan selipar.

So selalunye untuk elak kene rembat, aku akan pakai selipar jamban je pergi solat. Then da agak2 otak da matang sikit, aku letak selipar aku asing2. Sebelah kat bawah kereta kat luar masjid, sebelah kat bawah motor pak imam. Oke tu tipu. Selalu aku letak sebelah kat rak kasut, then sebelah lagi tu campak je kat mana2 yang senang aku nak kutip. Susah orang nak curi. Tapi susah gak aku nak balik nanti. Tiap2 jumaat mesti adik aku sampai rumah dulu. Tak pernah aku sampai dulu. Ceh.

Kalo nak dicerita, aku pon pernah noty2 camtu gak dulu. Tapi malu nak cerita. Keh keh keh. Tapi dulu ape barang rembat selipar. Kali aku 2 je. Wat pe rembat2 kan? Tapi aku rembat penutup tuib motor tu. yang besi bentuk macam2 tu. rocket la, bom la, cam nut pon ade. Bende tu selalunye besi la. Dulu time kecik2 darjah5 camtu, terpengaruh ngn rakan2 sebaya aku la nih, ececeh, nak salahkan orang gak? Keh keh keh. Dorang merembat pon aku nak merembat. Kira sebab kawan aku yang palin macho tu merembat sakan, sume pon mengikut la. Jadik downline beliau. Macam celake.


amek dari sini
Kalo nak cari dalam kamus or wikiepidea, tak taw la name dia ape. Tapi dulu kitorang time zaman jahiliah dulu sebut bende tu steel ke, still ke, steal tah. Asal bunyi sudah. Dulu tak terpikir pon nak wat blog. Sebab tu aku tak cek spelling.

kadang2 aku rasa blog aku nih da jadi macam tempat untuk aku kantoikan diri je. Pe bende aku merepek pon xtaw. Taw2 je 1dunia da taw kerja jahat aku. Abeh la camni. Jatuh la saham guwa nak ngorat anak taukeh workshop IMARAH auto. Kalo bapak si dia baca, konfem kene rejek. Camne? Tapi takpe la. Setiap orang ada  pengalaman kan?


p/s: pengalaman menDEWAsakan kita..

8 Orang Gaduh Sebab Entry Ini:

Gen Fujita said...

macam tau2 je baru malam semalam selipar buruk aku kena rembat masa tarawih kat surau. nak kata crocs, timbaland atau teva pun tak jugak, selipar lusuh cap bata 10 hinggit dah pakai setahun je padahal. pencuri selipar ada 2 jenis, satu memang kerja manusia nakal, yang kedua kerja pencuri berantai, yg ni yg selalu jadik, selipar dia dah kena curik, dia pi curik selipar org lain. :D

paan sabri said...

betul tu.. kat asrama pon sme gak.. seliper baru mesti hilang, then pegi geledah kat asrama mesti jumpe je..

Ogy said...

sronok baca kisahh paan ni...pakai je kasut sebelah lain sebelah lain..kompom tak ilang...ekekee

Siti Wardah said...

paan , yg tiub moto tu paan bwat utk apa g rembat2 ?

PUPUT said...

ish3..itu pon nak dirembat gak..skg dah singgit 1 paan..len kali pesan kat adik, pakei kasut buruk2 je g masjid..org ni cam2 jenis..niat je g jumaat tp leh lg nak mencuri..^_^

cik tomyam said...

lambing? erk?

Mr Noble said...

haha! bende apa lagi ko rembat? :p

paan sabri said...

#wardah: dulu kecik2 bukan pikir ape pon.. kwn buat, aku buat la..
#cik tomyam: erk.. sorry typo..
#mr noble: hehe.. rembat kete mr noble plak pasni..

paanthology. Powered by Blogger.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails