nuffnang

facebook!

nuffnang

PAANTHOLOGIST

11 March 2011

REVIEW: MERONG MAHAWANGSA

Seriua antara orang2 Malaysia yang aku kagum 3orang adek beradik ni. Sorang terel bisnes, sorang terel baut lagu, sorang terel meniaga, coe. Eh ceo. Filem baru KRU ialah citer Merong Mahawangsa ni. Baru je tengok tadi. So nak citer sket pengalaman peribadi nonton ceghita ni.


Ok mula dengan hero dia. Actually aku tak berapa minat hero die ni. Nak sebut nama die pon aku macam tak berapa nak lepas. Lidah orang melayu. Taktaw la kenapa tak minat. Tapi muka die ade iras2 wolverine sikit la. Taktaw plak badan die gler solid molid. Mmg layak la jadi merong.

Aku rasa kekuatan merong mahawangsa ni  pada storyline dia. Menang laen macam plot dia. Tak bosan la. Mula2 kenal2, then jiwang2, pastu baru la perang2. Semua pelakon dalam filem ni aku rasa sangat3 ikot character yang sepatutnye. Cuma agak kesian dekat Jehan Miskin. 1st time tengok dia berlakon tanpa dialog. Just lawan2 tumbuk2, then mati kena sembelih.

Bab CGI plak, maju dan padu la berbanding filem2 melayu lain. serius Nampak international filem ni. Tak macam filem2 yang sebelum2 ni la. Tang cgi tadi, bagi aku ok je. Tapi ade jugak yang kata macam ade Nampak tampal2 sikit. Tah. Biasa la tu.

Scene lawan, aku rasa sangat2 bagus. Sebab aku pernah rasa berlakon lawan2. Bukan filem pon, just clip utk persatuan silat gayong uniten. Nanti dah ready aku share. Scene lawan dalam filem ni menang Nampak real gak la, takde la macam filem tamil tu. bunyi kemain lagi. Efek darah pon orait, tak melebih2 macam satu cerita tu. aku lupa tajuk die. Dari segi props, ok la, mula2 bab yang ada romans tu, aku rasa macam citer 300 plak. Serius. Dengan Trojan suma.

Watak kegemaran? Sudah tentu la Khir Rahman as kemawas. Menang giler sex giler. Ayat paling aku suka. “jikalau empangan sudah dibuka, manakan boleh ditahan airnya”. Serius best. Korang kena tengok baru rasa feel die. LOL. Dalam ceria ni Khir Rahman jadi orang kanan kepada orang jahat. Ade kuasa kebal lagi. Serius style. Dengan kepala botak die. Puteri China tu cun gak wey.

Benda yang paling aku impress sekali pasal citer ni ialah die punye cameraman. Menang pandai cari angle, hampir semua scene ade je yang buat aku rasa macam ensem sangat2 jadi antara sejuta orang pertama yang tengok, eh, 100 la. Sejuta ramai sangat. Sape la cameraman die ek? Ah tu korang boleh google.

Overall akurasa puas ati la rm8 tengok movie ni. Syabas la yusri buat citer gampak camtu. Boleh aku ponteng kelas Dilo lagi. Adat aku, takkan tengok cerita sama 2x. So jangan ajak aku lagi. Excited?? Pe lagi. Pegi la tengok wayang. Jangan dok mendonlod je..

p/s: tajuk tak memberi ape2 maksud. harap maklum.

5 Orang Gaduh Sebab Entry Ini:

misz myza said...

x sbr nk tgk sabtu ni.. hehehehehe...

paan sabri said...

mesti tak boleh tidur nnt.. haha

d_tieah said...

Huhuhu.. Aku pun tak suka sangat dengan hero tu.. Stephen Rahman nama dia Paan oi.. Ngee :) Bile ntah nak tengok citer ni ek.. Huhuhu.. Aku tahu mesti best punyalah..

Entry Terbaru 1 : Kerja Sampingan Yang Menguntungkan
Entry Terbaru 2 : Keluhan Rakyat Malaysia Terhadap Stesen Televisyen

Jejaka Terhangat said...

stephan rahman tu pelakon teather puteri gunung ledang..dia jadi hang tuah..melayu mix..

cite ni mmg best..rasa mau tgk kali ke 2 plak. hehe..

cik najihah said...

gile sengal ko letak ayat tu hahaha
tapi memang syok lah citer ni woho superb

paanthology. Powered by Blogger.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails