nuffnang

facebook!

nuffnang

PAANTHOLOGIST

03 July 2010

Tabiat Pelik Orang Di Kopitiam

gambar time muda2 dulu

Korang sume mesti pernah singgah kopitiam kan? Paling tidak pon mesti penah lalu. Tak jugak? Hmm.. mesti pernah tau kan? Ha.. kalo tak, tak taw la nak cakap ape.. hehe.. kopitiam adalah tempat dimana orang selalu lepak, minum2(bukan minum arak) and kadang businessman dok borak2 . And aku dulu lepas spm, keje kopitiam la. Nak cari duit topup nak kol awek pengalaman la katekan. So daripada pemerhatian aku, kadang2 lawak gak peragai orang yang dok datang kopitiam aku nih (maksud aku tempat aku keje, bukan aku punye, nnt bos marah). Macam2 ragam. Hah, baca lah............

So keje jadi waiter, mesti kene layan orang ye tak? Layan orang nih kadang2 pening kepala gak. Bende nak makan, tapi macam2 kerenah. Naek gile gak ngan dowang nih. Korang penah tak minum air jus tembikai? Mesti pernah kan? Normal la kan? Tak pelik pon. Tapi peliknye, pernah ade orang order “tembikai suam, tambah garam sket ye”.. pergh.. mula2 aku macam “err, ape pakcik?” ingatkan salah dengar, tapi bila suara makin kuat, sah la, confem tak silap. Memang dia mintak camtu? Ape boleh wat? Customer always right. Itu encik John slalu pesan..

tambah garam? wadafak?

Bab laen pulak, nasi goreng, simple-senang-kacang je kan? Ape ada hal? Tapi “nasi goreng tak maw minyak, tak maw sayur”?? hah.. klo cari dalam kamus dewan, takpun kamus hidup chef wan ke, pernah ke ade orang menggoreng tak maw pakai minyak? Ekoran order pelik tu, aku plak kene pegi kitchen explain kat tukang masak tu. Punye penin. Nasib baek dia tak mintak nasi goreng tak maw nasi. Lagi parah.. argghhh..

So da jadi trend kan sekarang orang2 bisnes dok lepak kopitiam sambil layan tenet (internet) kan? Fb la, macam2. Kalo yang dok blogging tu pon maybe ade kot. Yela, wifi tauke da bagi free, sambil minum tu leh la guna kan? Tapi ade gak yang kedekut. Order air suam, then mintak password wifi, sumpah kedekut jimat giler. Tu pon order air suam lepas dia check leh connect ke tak tenet kat situ. Hadus.. yang dok berjam2 order 1 gelas kopi, tu leh tahan lagi. Yang rugi bukan aku, tapi tauke aku la.. haha..

Kalo nak cerita, memang banyak giler tragedi (cewah) yang pelik2, yang pening pale, tapi tu la, experience is more worth than money. Even gaji ciput je, tapi at least Allah nak tunjuk, “sok ko jadi keje, jangan jadi macam dorang nih!” heish!

p/s: kadang2 rindu bekerja (rindu dapat gaji actually) =)

3 Orang Gaduh Sebab Entry Ini:

Sophia Rani said...

hahahaha... macam-macam hal eyh...

Mr Noble said...

Tapi ade gak yang kedekut. Order air suam, then mintak password wifi <-- ni paling teruk, kadang2 kat food court time org tgh ramai nak carik meja pon dgn selamba dia buat camtu, tak reti2 nak blah ke org ni??
jgn la jadik seperti org camni

fyra said...

hahhaa
dorg sebenarnye p kopitiam tuh sbb nak gune wifi je
2 yg order aor kosong je

paanthology. Powered by Blogger.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails